tisdag 2 augusti 2011

Den ljuva konsten

Jag tänkte börja med att säga, jag gillar inte konst över lag, jag har försökt åtgärda detta på många sätt, rödvin, ett "intellektuellt" skägg, till och med att blanda mina naturvetenskapliga universitetsstudier med några inom humaniora, filosofi visserligen men jag har försökt jag svär!

Men även om jag inte gillar konst så har jag förståelse för att andra människor gör det och jag har även ett vist öga för talang inom konsten om jag får säga så själv. Det finns några atelier i min närhet här i blomstrande Göteborg, jag gillar ingen av dom, men jag har respekt för att vissa av dom är statligt finansierade då det tydligt syns att de är talangfulla eller i alla fall tekniskt vältränade. Men det finns också ett gäng som får mig att må illa och detta trots att jag som student inte betalar skatt! Det är med skräck jag ser in i en relativ snar framtid som en god skattebetalare. Jag har aldrig varit emot våra höga skatter, men för mig verkar det självklart att en skattesats ska bortsett från att vara ekonomisk hållbar i längden också vara försvarbar inför dess medborgare.

Detta rör ju inte bara konsten, jag tänker på genus projekt (ja, jag tänkte se till att bli hatad av så gott som hela Sverige innan det här är över) som av majoriteten av föräldrarna och barnen det drabbar inte är välkommen men likt förbannat ska ges miljoner, i viss del av personerna som inte ens vill råka ut för dom själva. Givet, dessa människor kanske ogillar grannbyn och skulle gärna finansiera en genusexpert där men, det må vara mitt kulturellt utvecklade kön som talar men jag tror inte att de är så onda.

Så från att vara glad och väl insorterad som en stereotyp student, skäggbeklädd, en bra bit åt vänster och en spinkig djävul måste jag erkänna att Sverige har gjort mera positiv till lägre skatter, givetvis inte på bekostnad av sjukvård, skola och "stöd till innehavare av fjällägenheter m.m.", ni vet de viktiga sakerna men till allt det där som majoriteten av vanligt folk inte vill finansiera om de faktiskt visste vad det gick till.

Och som en trogen följare av demokratin skulle jag faktiskt inte vara helt emot en funktion i samband med tex. deklarationen där de som ville kunde välja vart ens pengar eller delar av dem skulle gå. Pengarna från de som inte brydde sig om detta eller kände sig för dåligt insatta att ta dessa beslut skulle givetvis gå till beslutsfattarna att lägga på allt möjligt konstigt.

Är detta genomförbart? nja antagligen inte, troligt? nä, något som en dum obetänksam människa skulle säga? antagligen, något att begrunda? personligt så tycker jag det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar